Entreprenörsstiftelsen inleder samarbete med stjärnforskare

Publicerad 2019-07-02

Tongyun Shen, växtfysiolog och fröforskare, befinner sig i hetluften i frövärlden. Forskaren har nämligen hittat en växtmetod som höjer den biologiska aktiviteten i frön. Det är en speciell behandlingsmetod som med hjälp av värme, vatten och luft stärker fröns egenskaper. Resultatet är revolutionerande: bland annat större skördar, snabbare tillväxt och ett högre värde på fröna. På sikt kan behandlingen leda till hållbarare odlingsmetoder och förebygga svält i utvecklingsländer.

Tongyun Shen kommer ursprungligen från Kina men har spenderat de senaste 30 åren i Sverige. Förutom studier och forskning har hon på senaste ägnat sig åt entreprenöriella aktiviteter, genom att bland annat startat Robus Seed Technology. Hon har utvecklat en maskin som ska automatisera förbättringsprocessen. Maskinen kan behandla flera hundra kilo frön i månaden, och även om Tongyun utgår från Lund har hon veckopendlar till Holland för att förbättra maskinen.

Ett experiment som tog fart i hennes egen tvättstuga har lett till en miljövänlig och effektiv metod som är en möjlig bidragande lösning till ett av världens största problem: svält. Tongyun har testat metoden på flera olika sorters arter som exempelvis grönsaker, utsäde och blomfrön. Självklart helt utan genmodifiering och bekämpningsmedel.

Tongyun har blivit tilldelad flertalet priser och investeringar sen starten i tvättstugan år 2012. Hon har bland annat vunnit SKAPA-priset 2016. Intresset för forskaren har vuxit starkt och nu är planerna att fortsätta utveckla maskinen så att den kan presenteras på marknaden - där flertalet fröföretag väntar ivrigt.