Humanium Metal by IM är ett initiativ som går ut på att smälta ner illegala vapen till en metall som kan användas till nyttoprodukter. Intäkter från försäljningen ska gå till att arbeta mot vapenvåldet och stöd till offer för vapenvåld.
Varje minut skjuts en människa i världen till döds. Vapenrelaterat våld är ett globalt problem som slår hårt mot utvecklingsländer, något som länge varit uppenbart för IM, Individuell Människohjälp och andra organisationer som arbetar med bistånd. Hösten 2016 lanserades Humanium Metal by IM som ett sätt att vända utvecklingen till något positivt.
Det väpnade våldet kostar tusentals miljarder kronor om året. Därför kallar IM Humanium Metal för den värdefullaste metall som finns. Syftet med projektet är att minska vapenvåldet i världen och att bygga fredligare samhällen i våldsdrabbade länder.

Humanium Metal är en viktig åtgärd för en mer civiliserad värld, säger Hans Blix, tidigare chef för Internationella atomenergiorganet IAEA.
Syftet med projektet är att minska vapenvåldet i världen och att bygga fredligare samhällen i våldsdrabbade länder. Beslagtagna vapen i Centralamerika smälts ner under övervakning av lokala myndigheter, råvaran förädlas och görs tillgänglig för massproduktion av fredliga nyttoföremål. Intäkterna från projektet finansierar fler nedsmältningar samt IMs internationella utvecklingsarbete. Initiativet verkar i enlighet med SDG 16, det globala målet för fredliga och inkluderande samhällen, för att sätta fokus på det ökade vapenvåldet och samtidigt skapa konkret förändring för människor som lever i samhällen präglade av våld och konflikter. Vi arbetar intensivt med att löpande söka medel för att utveckla Humanium Metal-arbetet på fler marknader och i fler länder.
Projektet har fått stor uppmärksamhet och prisats runt om i världen:
Cannes Lions Grand Prix för innovation är ett av reklamvärldens tyngsta och mest prestigefyllda priser. Susan Lyne från juryns kommentar: “sThis project showed innovation at every stage of the project—from concept to the procurement process to supply chain innovation to the business model to the partnerships they developed.”
Eurobest Grand Prix for Good:
Priset delas ut på festivalen Eurobest. I kategorin Grand Prix for Good hyllas idéer som inte bara har en positiv effekt på affären och varumärket, utan som även påverkar världen i stort.
Guldägget: Storlam 2018. Guldägg i kategorierna Förpackningsdesign, Aktivering och Innovation. Silverägg i kategorin PR. Guldägget är Sveriges största och äldsta reklamtävling.
Creative Review – The Annual: Utsedd till ett av de bästa bidragen inom kategorin Reklam – Integrerade Kampanjer 2018. Individuell Människohjälp Alla som vill göra en insats för en fredligare värld och för de globala målen. Nationellt/Internationellt 450 2019-05-01 -- 2025-01-01 Individuell Människohjälp  (Idéburen organisation)
Skåne län, Lund Ingen fattigdom Ingen hunger Hållbara städer och samhällen Fredliga och inkluderande samhällen Genomförande och globalt partnerskap  vapen  fred  insamling  Du måste vara inloggad för att kunna kontakta projektet. Klicka här för att skapa ett konto. Har du redan ett konto, klicka här för att logga in.