Rawstraw producerar miljövänliga sugrör av skånsk råghalm, och med vår affärsidé vann vi förra året SM i Ung Företagsamhet och tävlade EM.

EU har beslutat att förbjuda engångsprodukter av plast, såsom bestick, muggar och även sugrör år 2021. Där kommer vi in och erbjuder företag och privatpersoner en naturlig och miljövänlig lösning. Till skillnad från papperssugrör håller sig våra sugrör stabila i varm och kall dryck under långa perioder!

I vår process köper vi in råghalm från lokala, skånska bönder för att sedan klippa halmen till 20 cm långa sugrör. Vi kokar sedan sugrören och låter dem torka, för att säkerställa att de är säkra att använda.

Nu vill vi fortsätta rädda världen, ett sugrör i taget och vårt mål är därför att starta upp Rawstraw som ett AB inom kort.
Rawstraw vill och ska bli den största ersättaren för plastsugrör. Bara i EU länder används varje år 34,6 miljarder plastsugrör och 8,3 miljarder av dessa beräknas hamna i våra hav. Samtidigt finns det råghalm i många europeiska länder, så vår potential är enorm! Vi har redan idag flera leverantörer av råghalm, en pågående produktion och kunder. Vårt mål är nu att skala upp produktionen och långsiktigt vill vi investera i en maskin som underlättar detta. Vi har redan sålt våra sugrör över hela Sverige och vill inom snar framtid börja sälja till andra nordiska länder.

Vårt nästa steg är att vi vill bilda ett aktiebolag för att kunna fortsätta försäljningen och att växa vårt företag. Bakom Rawstraw står tre unga tjejer: Anna von Groß, Josephine Daly Tempelaar och Elise Lindow. Tillsammans vann vi förra året SM i Ung Företagsamhet. Dessutom har vi alla jobbat i bar- och restaurangbranschen och har därför goda kontakter och kunskap om våra kunder. Vår primära målgrupp är restauranger, kaféer, barer, hotell och andra typer av företag som använder sugrör.

Sekundärt vänder vi oss till grossister och återförsäljare som säljer vidare mindre paket till privatpersoner. Redan idag har vi sålt sugrör från Skåne upp till Uppsala, och vill inom en snar framtid sprida oss till både Danmark och Norge. På lång sikt hoppas vi kunna sprida vår produkt över Europa och andra delar av världen. 200 2019-09-11 -- 2022-09-11 Följ oss på våra sociala medier, @rawstrawse överallt. Rawstraw  (Företag)
Skåne län, Vellinge Hållbar industri, innovationer och infrastruktur Hållbara städer och samhällen Hållbar konsumtion och produktion Bekämpa klimatförändringarna  sugrör  miljövänliga sugrör  halm  råghalm  ung företagsamhet  Du måste vara inloggad för att kunna kontakta projektet. Klicka här för att skapa ett konto. Har du redan ett konto, klicka här för att logga in.